Tehnologia
Tehnologia de fabricație
Ferestre și uși concepute în mod individual cu personalizare maximă, dimensiuni și forme speciale, serii mici … – așa arată realitatea în zilele noastre. Cu metodele de producție convenționale, producția rațională nu mai este posibilă.
Dezvoltarea tehnică globală, ideile arhitecților și cerințele în continuă creștere ale clienților și-au impus punctul de vedere privind necesitatea optimizării producției și în fabrica noastră.
csnet a găsit soluția perfectă îmbinând tehnologia CNC de ultimă generație cu realizarea manuală a detaliilor și finisajelor arhitecturale deosebite obținând prin optimizarea fluxului tehnologic un produs de înaltă calitate la un preț corect.
Rețeta ideală: tehnologie modernă de fabricație belgiană cu utilaje germane de ultimă generație combinate cu talentul și măiestria meșteșugarilor români.
Pregătirea materialului
Lemnul de proveniență controlată (FSC și PEFC), triplu, cvadruplu și cvintuplu stratificat sau masiv are o umiditatea relativă de maxim 12% și o densitate minimă impusă în funcție de specie (300 – 800 kg/m³). Ajuns în depozitele noastre ventilate, se așează pe suporți speciali, pe categorii de lemn și dimensiuni.
Pe baza comenzilor lansate în producție materia primă aferentă este selectată, sortată și după caz debitată și fasonată, iar apoi transferată pe cărucioare în secția de prelucrări mecanice.
Calibrare
Bazându-se pe noul concept al centrului de prelucrare cu comandă numerică “Powermat” al firmei Weinig, csnet a intrat alături de liderul mondial în utilaje de prelucrare a lemnului într-o eră nouă a rindeluirii mecanice. Prima fază de procesare se realizează complet automat, adaptat la noile standarde în prelucrarea simultană pe patru fețe a lemnului.
Profilare – cepuire
O uzină întreagă automatizată de profilare și cepuire este concretizată prin cele două utilaje complexe “Unicontrol“ de la Weinig, interpuse pe linia de producție csnet. Aici lemnele calibrate își primesc secțiunea finală în funcție de programul și setul de scule ales. Capeții profilelor obțin frezările optimizate din calcul pentru o îmbinare perfectă a cadrelor.
Riglele profilate sunt supuse unui tratament de șlefuire și superfinisare mecanică în vederea pregătirii suprafețelor pentru multiplele tratamente de imersie și lăcuire.
Asamblarea cadrelor
Asamblarea elementelor componente se realizează prin încleiere și presare cu presa hidraulică „Tiger” asigurându-se o pozitionare electronică exactă și o presare uniformă a cadrelor.
În regim de producție cadru cu cadru, utilajele “Unicontrol“ sunt capabile să prelucreze într-o singură trecere cercevelele gata asamblate, finalizând astfel în regim automat, profilarea și finisarea pe conturul exterior.
Tâmplăria – Atenția pentru detaliu
Acolo unde utilajele-și ating limitele, intervine măiestria omului, mâinile iscusite ale tâmplarului csnet realizează cu îndemânare și talent toate lucrările speciale, precum decuparea și formarea lemnului și sculptarea detaliilor.
În atelierul nostru de tâmplărie se nasc adevărate capodopere, și tot aici revin la viață prin restaurare completă acele bijuterii arhitecturale năpăstuite de biciul vremii. Ușile secrete ale castelelor medievale și porțile sculptate, care ascund povești și legende, își recapătă valoarea și strălucirea de altădată.
Lăcuirea
Pentru a menține timp îndelungat aspectul intact al ferestrelor și ușilor din lemn, acestea sunt supuse unor tratamente succesive de impregnare și lăcuire riguros stabilite, procedee combinate cu finisarea intermediară suplimentară a suprafețelor.
Fibra lemnoasă este stabilizată și tratată antifungic și antibacterial, iar produsul final obține astfel o rezistență ridicată la razele ultraviolete și intemperii.
În vederea asigurării calității și durabilității produselor sale, csnet a investit într-o linie complexă de lăcuire. Programe performante de calculator asigură o atmosferă controlată, optimizând pe întreg parcursul operațiunii, temperatura, ventilația și umiditatea aerului. Parametrii de uscare sunt reglați progresiv pe întreaga linie, în funcție de material și produsele utilizate.
Aici se pot vopsi rame cu dimensiuni de peste 3m x 6m, iar capacitatea liniei automate de uscare, cu un timp de transfer de două ore, este de 60 de ferestre simultan.
Prepararea pe calculator a oricărei nuanțe RAL și stabilirea caracteristicilor de tratament pentru fiecare esență de lemn fac parte din rutina operatorilor secției de vopsire.
Montarea feroneriei
Montarea și ajustarea feroneriei este realizată manual cu deosebită grijă, fiecare element fiind luat în parte la mână și testat din punct de vedere funcțional și estetic. Procedura aplicată este în concordanță cu faptul că funcționalitatea și siguranța ferestrelor și a ușilor depinde direct de calitatea și montajul feroneriei.
Realizarea celui mai important control tehnic de calitate, simulând toate mișcările posibile în expolatare: deschiderea în două planuri, respectiv glisarea cercevelelor precum și închiderea fermă și blocarea elementelor mobile, are ca scop funcționarea impecabilă a produsului.
Montarea geamului termopan și a elementelor decorative
Montarea elementelor vitrate, a baghetelor și a șproselor ornamentale se realizează în fabrică cu ajutorul unor scule speciale prin poziționare exacta cu șabloane și distanțiere.
Cuiele de fixare fără cap sunt pușcate în canalul de etanșare al siliconului la o distanță infimă față de suprafața sticlei, urmând o traiectorie curbă dinspre interior spre exterior.
Rezultatul final al acestei proceduri este obținerea unui produs fără îmbinări vizibile și cu o etanșeizare perfectă sticlă / lemn.